papper-tryck

Det står Dra åt helvete på romska (ett av Sveriges minoritetsspråk). Införd i Kalenderjävulen februari 2022.

PAPPER & TRYCK

Det hade varit trevligt att hacka in Kalenderjävulens månader direkt på Carraramarmorn, men det finns inte pengar för sådana produkter i den här världen längre.

Pappret har en hög gramvikt (i vardags­mun, tjockt papper) och det hade varit jävligt trevligt göra .

Efter mycket pappersarbete och val av papper, blev det ett återanvänt lite smutsvitt papper, Cyclus, 250 gsm. Just när det var perfekt pappersmoment, slutade tryckeriet med det pappret.

Pappersarbetet tog fart igen och tog aldrig slut. Pappersval är ett arbete. För papper är aldrig något som bara blir. Jag försökte lura papperssystemet genom att trycka på baksidan av Chromocard, 260 gsm. Just för att få en mörkvit och oglansig yta. Det visade sig att allt tryckeriet var av ondo, eftersom tryckte på fel fiberriktning. Det gjorde så arken böjde sig. Då började arbetet igen efter både ett papper och ett tryckeri. År 2021 och 2022 trycktes Kalenderjävulen på Munken, 240 gsm. För sedan  tre år tillbaka är det Wasa Grafiska i Bromma och dom vet hur man trycker. År 2023 trycks Kalenderjävulen på Scandia 2000, 240 gsm. Tilltryck sker på Munken Polar, 240 gsm hos Sköndals Kopia.

Trycket av den första och andra upplagan: Lasertryck, Grästorp. Den tredje, fjärde och femte upplagan är tryckt hos Wasa Grafiska, Bromma. Kompletteringar görs av Sköndalskopia, Sköndal.

Idéen med att sälja Kalenderjävulen, när som helst på året, en slags brutet räkenskaps­år fast brutet varje månad var helt obegripligt att kommuniceta. Nu är det tillbaka igen och den grundidén är bäst. Den finns bara att beställa här på hemsidan. Butikerna säljer januari-januari, enklast så.

SPALTER, OJÄMNA. PÅ WP/ASTRA HÄNVISAR DE TILL GLUGGEN MELLAN SPALTERNA. UNDRAR HUR VÄRLDEN SKULLE SE UT, UTAN OSS SOM BRYR OSS?