typsnittet-capitalis-romana

Första gången KUKEN var införd i Kalenderjävulen var i april 2019. Andra gången var i januari 2022. Den är väldigt populär.

CAPITALIS ROMANA

Det första typsnitten som fastnade på näthinnan var tags och klotter. Det skulle dundra på arken och det gör det nu med, på ett stabilt och stenhårt sätt. Typsnittet är grymt hårt och symmetrin svårslagen.

Från typsnittsbegynnelsen varande fanns endast versaler. Alla bokstäver fanns inte heller så klart. Småglina (de gemena) kom långt senare in i den paleografiska världen. Capitalis romana passar utmärkt bra för svärandet. Det är som att svordomar är gjorda för stora (versaler) bokstäver.

Capitalis Romana kom till av krig. Kan man säga. Det var den romerska kejsaren Trajanus som var tvungen att inskriptera sina krigsegrar. Och det ville han skriva in på en stor jävla fallossymbol i centrala Rom. På den står det om hans utökade revir och vinsten i de två krigen i Dacian (Rumäninen) byggde han Trajanus­kolonnen 113 e.Kr. med dåtidens coolaste,  fräschaste och perfektaste för att hacka in på Carraramarmor­typsnittet Capitalis Romana som han snodde från grekerna.

Fallosen placerades mitt i centrum av världs­imperiet Rom. Den finns att hitta här. Kejsaren Trajanus kunde inte styra blåsan utan fortsatte pissa revir på varenda marmorsten, gräns och land. År 114 e.Kr snodde han Armenien och året efter det en del av Mesopotamien (nuvarande Irak). Han måste ju ha dött någon gång. Vet inte vilken gubbe som tog över krigandet.

Tvåtusen år efter blodfirandet anpassade typsnitts­makarinnan Carol Twombly Trajankolumnens typsnitt för funka på tryckt media och i den digitala världen. Adobe döpte typsnittet till Trajan. Det som skiljer Twoblys bearbetning från originalet är kraftigare serifer, N är smalare och S är bredare.

Kalender­jävulens typsnitt är inte Trajan utan en Googlisk kopia. När jag startade arbetet med Kalenderjävulen hade jag slutat köpa Adobes program. Möjligen ändras typsnittet till just Trajan i augusti 2024. Ändå tycker jag att Googles Capitals Quadrata är rätt okej. Eftersom världens alla svärord är värda världens alla kapitälska i princip marmor­inskriptioner som finns. När Trajan lanserades av Adobe, sa en gubbe vid namn Mosley att Trajan skulle bli den nya Helvetica. Det blev inte så. I Kalenderjävulens alla rubriker här på sidan hittar ni typsnittet Helvetica.

Innan karvningen på marmorn tecknade hantverkarna ner typsnittet. Capitalis Romana är inte bara hyllad för sin vackerhet utan det är nått SÅ INNIHELVETE SKÖNT att svära versalt.