CAPITALIS ROMANA

Det var en gång för länge sen en romersk gubb-kejsare som hette Trajanus. Han var blodmästare och vann många krig. För att fira sitt utökade revir med vinsten i de två krigen i Dacian (Rumäninen) byggde han Trajanuskolonnen 113 e.Kr. med dåtidens coolaste typsnitt (snott från grekerna) på Carerramarmorn. Kolonnen placerades mitt i centrum av världsimperiet Rom. Kejsaren Trajanus kunde inte styra blåsan och fortsatte pissa revir. År 114 e.Kr snodde han Armenien och året efter det en av Mesopotamien (nuvarande Irak).

Tvåtusen år efter blodfirandet anpassade Carol Twombly kolumnens typsnitt för fungera på tryckt media och för den digitala världen. Adobe döpte typsnittet till Trajan. Det som skiljer Twoblys bearbetning från originalet är kraftigare serifer, N är smalare och S är bredare.

Kalender­jävulens typsnitt är valda för att världens alla svärord är värda världens alla kapitälska marmor­inskriptioner som finns.

Det finns andra typ-företag som gjort kopior av romersk kapitälskrift. Originalbalansen är grym och symmetrin svårslagen. Innan karvningen tecknade hantverkarna ner typsnittet. Capitalis romana är inte bara hyllad för sin vackerhet utan det är nått SÅ INNIHELVETE SKÖNT att svära versalt.

När Trajan lanserades av Adobe, sa en mister Mosley (not the Downton Abbey) att Trajan skulle bli den nya Helvetica. På den här sidan hittar ni Helvetica i rubriken.

FÖRSÖKER HÄRDA UT MED ATT WP INTE KLARAR AV ATT LEVERERA BOKSTÄVER I FLERA SPALTER.
ELLER SOM DEN HÄRLIGA ICKE-CENTRERINGEN SOM BLIR I MOBIL. DET ÄR FAN SVÅRT ATT VARA TYPOGRAF I EN ICKE-TYPOGRAFISK VÄRLD.